poniedziałek, 9 stycznia 2012
A jak zdrowie?
Autor: Urszula Lemańska
Tytuł: Grupa krwi a odżywianie
Wydawnictwo: Studio Astropsychologii
Liczba stron: 224
Czy wiesz jak jesz? Czy jesz zdrowo? Jeśli nie to warto zwrócić na to uwagę. Dziś chciałabym Wam polecić książkę, która przedstawia ogólne zasady diety zgodnej z grupą krwi. Autorka zwraca uwagę na najlepsze produkty dla danej grupy. Przepisy są jedynie propozycjami, które oczywiście można zmieniać według własnych upodobań. Oczywiście jeżeli chcemy rozpocząć dietę, musimy pamiętać, żeby powoli eliminować produkty, które nie są zalecane i wprowadzać te najbardziej odpowiednie dla naszej grupy. Przede wszystkim produkty powinny być naturalne. Jeśli tylko rozpoczniemy dietę, to możemy być pewni, że wejdzie nam ona w krew. Autorka po kolei opisuje każdą z grup krwi i podaje najodpowiedniejsze produkty.
Grupa krwi 0:
- najpowszechniejsza i jednocześnie najstarsza grupa krwi na świecie (43,3 % populacji)
- osoby z taką grupą krwi cechują się dużą wytrzymałością fizyczną (dzięki naszym przodkom) oraz potrzebują intensywnych ćwiczeń, mają silny układ odpornościowy, łatwo przyswajają mięso ze względu na wysoki poziom kwasu żołądkowego
- osoby takie są podatne na chroniczne zapalenie jelitowe, artretyzm
- przedstawiciele tej grupy nie tolerują produktów pszenicznych
- wysoce wskazane produkty: baranina, cielęcina, wołowina, dorsz, śledź, orzechy włoskie, groch, brokuły, kapusta, sałata, por, figi (wymieniłam tylko kilka przykładowych produktów)
Po krótkiej charakterystyce każdej z grup krwi znajdują się bardzo ciekawe i proste przepisy. Myślę, że każdy się na coś skusi.
Grupa krwi A:
- przodkowie osób z tą grupą krwi byli rolnikami, współcześni ludzie z tą grupą krwi są przeważnie wegetarianami
-osoby takie słabo trawią białko mięsa
- grupa A dla dobrego funkcjonowania potrzebuje dużo tłuszczu
- osoby te powinny spożywać orzechy i pestki z dyni
- głównym składnikiem ich pożywienia powinny być owoce i warzywa
- wysoce wskazane: karp, łosoś, tofu, masło orzechowe, gryka, owies, wafle ryżowe, brokuły, cebula, dynia, chrzan, karczochy, ananas, cytryny, jeżyny, czosnek, imbir
Grupa krwi B:
- grupa ta powstała na wyżynach Himalajów
- osoby z tą grupą krwi podatne są na zespół chronicznego zmęczenia, stwardnienie rozsiane
- osoby te powinny zjadać produkty zawierające kultury bakterii (jogurty, kefiry)
- doskonałymi produktami są oczywiście warzywa
- wysoce wskazane: królik, flądra, szczupak, makrela, mleko owcze, soja, buraki, kalafior, pietruszka, banany, winogrona
- osoby z tą grupą krwi mają silny układ odpornościowy, ale mimo wszystko potrzebują magnez
Grupa krwi AB:
- najmłodsza z grup i najmniej popularna (2-5 % populacji)
- grupa AB powinna wykluczyć całkowicie ze swojej diety mięsa konserwowe i wędzone, gdyż takie produkty mogą powodować raka żołądka
- dobrym źródłem białka jest tofu, niektóre ryby i nabiał
- osoby z tą grupą krwi mają skłonności do chorób serca
- wysoce wskazane produkty: indyk, jesiotr, dorsz, szczupak, jogurt, kefir, czerwona fasola, bakłażan, kalafior, ogórki, śliwki, kawa
Na samym końcu znajduje się wykaz ważnych produktów. Książka napisana jest przystępnym językiem. Myślę, że warto zajrzeć i zadbać o siebie. Polecam.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
To ja już wiem czemu jestem ciągle zmęczona:)mam grupę krwi B.Chętnie przeczytam jak będę miała możliwość:)
OdpowiedzUsuńJestem zeróweczką i nie znoszę mięsa, za to uwielbiam wszelkie mączne jedzonka :). Mam wrażenie, że umarłabym jedząc mięcho. Nie do końca zgadzam się tego typu teoriami, ale dodatkowa wiedza nie zaszkodzi.
OdpowiedzUsuńJasmino: warto się zapoznać z ta pozycją :)
OdpowiedzUsuńNatulo: oczywiście masz rację, że nie trzeba wszystkiemu wierzyć, ale myślę,że warto wiedzieć, jak zdrowo i odpowiednio się odżywiać.
Nie czytuje takich książek, i raczej po tę też nie sięgnę ;)
OdpowiedzUsuń