czwartek, 13 grudnia 2012

Ze smakiem



Autorzy: Jola Słomka, Mirek Trymbulak
Tytuł: Atelier smaku. 108 potraw kuchni wegetariańskiej
Wydawnictwo: S&T
Liczba stron: 240

Takich książek nie ma wiele, przynajmniej na polskim rynku wydawniczym. Książek, w których pasja, miłość do gotowania, dobry smak, prostota wykonania wchodzą w dialog z duszą kucharzy-artystów. Jola Słomka i Mirek Trymbulak są projektantami mody, a w wolnych chwilach zajmują się gotowaniem i prowadzeniem programów telewizyjnych (Atelier smaku dla Kuchnia.tv). Aby lepiej zrozumieć siebie i poznać głębszy smak życia, podróżują nie tylko przez różne kultury i sztukę, ale wędrują w głąb siebie, studiując starożytną radża jogę na Uniwersytecie Brahma Kumaris. Jedni powiedzą, że są nawiedzeni, a inni dostrzegą w nich w ich zachowaniu i gotowaniu, swego rodzaju sposób na życie.

Na książkę składają się przepisy zaczerpnięte z programu Atelier smaku . W jednym z cykli prowadzący wybrali się z kamerą do Indii, gdzie przy okazji programu o zbilansowanej diecie, przedstawili widzom, jak wygląda program dożywiania dzieci przy The Global Hospital w Mount Abu w Indiach. Jola i Mirek dochodami ze swoich publikacji wspierają działalność The Janki Foundation, działającej na rzecz programu The Village Outreach. Ich programy i książki mówią nie tylko o gotowaniu, lecz również o sposobie myślenia, o tym co nas otacza, o przyrodzie, o harmonii i smakach, o stylu życia. W książce znajdziecie przepisy na każdą porę roku, oczywiście wegetariańskie, ale również bezcukrowe dla diabetyków oraz przepisy na bezglutenowe wypieki.




Beż wątpienia i całą pewnością mogę powiedzieć, że jest to jedna z lepszych książek kucharskich jakie kiedykolwiek widziałam. Zachwyciła mnie przede wszystkim prostota potraw, bo nie ma tutaj wyszukanych produktów, które ciężko zdobyć. Wystarcza ziemniaki, oliwa, owoce, kasze, ryż i warzywa, by wyczarować potrawy smaczne i sycące. Oczywiście tajemnym składnikiem wszystkich przepisów jest serce i dusza, które wkładamy w wykonanie przysmaków. W kuchni Joli i Mirka żadna część warzywa, owocu nigdy się nie marnuje. Nawet liście rzodkiewki można dodać do ciasta naleśnikowego i usmażyć. Powiem szczerze, że był to jeden z pierwszych przepisów, które wypróbowałam. I musze powiedzieć, że liście rzodkiewki i lekki smak curry sprawiły, że nie mogłam przestać jeść. Jednak hitem okazały się pokrzywowe chipsy z truskawkami i bazylią. Z początku skrzywiłam się z lekką odrazą, jednak musiałam sprawdzić sama, jak to dziwo może smakować. I przyznaję bez bicia, że bardzo mi smakowało. Ciekawa i taka bardzo polska przegryzka. Wśród przepisów odnajdziecie szaszłyki z wędzonym serem i chrzanowym sosie, gołąbki zawijane w liście chrzanu, pasztet z grochu z kurkami, pieczone jabłko z selerem i orzechami, kotlety w zalewie octowej, zupa Brzydowa (o! to dopiero hit), placki z czerwoną kapustą.







Każdy przepis poprzedzony jest krótką anegdotką lub historyjką o danej potrawie lub jej składniku. Już na samy początku jesteśmy wprowadzeni do świata zaskakujących połączeń smakowych, zapachów i obrazów. Polecam.

Książkę Atelier smaku. 108 potraw kuchni wegetariańskiejotrzymałam z księgarni Dobre książki

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam pięknie wydane książki kucharskie. Znam autorów Atelier smaku i wiem, że i mnie ta książka by się podobała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wydanie bardzo ładne,no i coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ksiązka jest naprawdę niesamowita. Zachwyca pod każdym względem

      Usuń
  3. Nie znam programu, o którym wspominasz, dlatego z ciekawości sięgnęłabym po tę książkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Książka jest zdecydowanie inna niz wszytskie ksiązki kucharskie.

      Usuń
  4. Pierwszy raz słyszę o tej książce, ale wydaje się być naprawdę godna uwagi.Fajnie, że każdy przepis poprzedzony jest krótką anegdotką o danej potrawie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz:)całe szczęście,że czuwam nad tym wszystkim :)

      Usuń
  5. To może być bardzo ciekawa książka :)

    OdpowiedzUsuń